Üzümler Gelin Oldu!

Muğla'da yapılan bağ bozumu şenliğinde üzümler gelin oldu. Seydikemer İlçesi'nde gerçekleşen etkinlikte en iyi üzüm ve elma üreticisi seçildi.

Muğla’da Üzümler Gelin Oldu!

Eski zamanda yaşayan insanların bağbozumu dönemi için kullandığı ‘Üzümler Gelin Oldu’ tabiri Muğla’daki bağ bozumu şenliğiyle gündeme geldi.  Muğla’da bu yıl da üzümler gelin oldu. Muğla’nın Seydikemer İlçesi Arsa Mahallesinde 6. Bağbozumu Şenliği gerçekleştirildi. Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın  katıldığı etkinlikte en iyi üzüm ve elma üreticisi seçildi. Şenlikte geleneksel yöntemlerle pekmez yapımı da gösterildi.

“Üzümler Gelin Oldu” Ne Demek?

Bu deyimin, dalından kopan bir üzüm salkımının, gelin olup evinden ayrılan bir genç kızı tasvir ettiği söylenir. Yani bağ bozumunu. Ayrıca gelecek sene genç gelinin bebekleriyle baba evine ziyarete gelişi bağcılıkta bereketiyle geri dönüşü temsil eder. Bağcılıkta bağ bozumu sırasında bir nevi bereketin devamı için söylenen niyettir. Yani üzümlerin olgunlaşıp dalından toplandığı, üreticilerin yüzünün güldüğü bağbozumu şenliği bir bakıma düğüne benzetilir. Genelde erkeklerin bağbozumu dediği şenliklere kadınlar üzümleri gelin ettik diyerek üzümlerin toplanmasını bir düğün heyecanı ile kutlarlar.

Muğla Seydikemer’deki bağbozumu şenliği de adeta bir köy düğünü havasında yaşandı. Şenliğe Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın  yanı sıra Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Başsavcı Fehmi Tosun, Seydikemer Kaymakamı Ayhan Yazgan, Muğla İl  Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, yanı sıra birçok siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı. Altıncısı düzenlenen şenlikte, geleneksel Mevlid-i Şerifin okunmasının ardından Bereket Yemeği ikramı yapıldı. Konuşmalar ile devam eden programda Arsa  Mahalle  Muhtarı Cüneyt Uçar şenliğe gelen tüm konuklara ve  emeği geçenlere teşekkür etti.

“Seydikemer’de Çalışmayı Ve Üretmeyi Seven Bir Halk Var”

Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz konuşmasında  Arsa Mahallesinin Seydikemer için önemine değinerek tarımsal üretimine değindi. Konuşmasında “ Çok çalışkan bir köy burası. Belediyeye gelerek iş istemeyen tek köyümüz. Çalışmayı ve üretmeyi seven bir halkı var.” dedi.

Saylak: “Bize Düşen Bu Üretimi Desteklemek!”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, konuşmasında “ Arsa Mahallesi hem ilimizin hem de ilçemizin nadide güzel yerlerinden. Çalışkanlığı ile ön planda olan mahallemizde üretim nerdeyse tüm yıl boyu devam ediyor. Bize düşen bu üretimi desteklemek.” dedi.

Kooperatifin önemine değinen ve Ziraat Bankasının kooperatiflere verdiği destekten söz eden   İl Müdürü Barış Saylak “Kooperatifleri güçlendirmek lazım. Burada tarımı turizmle birleştirerek eko turizm ile turistleri buraya çekmeliyiz. Hasadı birlikte yapmalıyız. Ürünün hakkettiği değere satılması ve köyün tanıtılması için bunların yapılması gerekir.” dedi.

“İnsanların  Samimiyeti Ve Sıcaklığı Arsa’yı Farklı Kılıyor.”

Seydikemer Kaymakamı Ayhan Yazgan konuşmasında “ Arsa Mahallesi halkının çalışkanlığı ve üretkenliği elbette var. Ama insanların  samimiyeti ve sıcaklığı ise Arsa’yı farklı kılıyor.” dedi. Ayrıca ilçede yürütülen tarımsal projelere konuşmasında yer veren  Kaymakam Yazgan, Bertaraf Projesinin önemine değindi.

“Yılın On İki Ayı Üretim Var!”

Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Başsavcı Fehmi Tosun konuşmasında Arsa Mahallesiyle duyduğu gurur anlattı. “Çalışkanlığını herkesin dile getirdiği Arsalılar adına gururluyum. Yılın on iki ayı çalışan üreten mahallemizde gördüğünüzü bu üzümler önce tek tek sarkıtılıyor, sonra güneş görmesi için yaprakları aralanıyor. Sadece bugün gördüğünüzden ibaret değil, uzun ve emek isteyen bir iştir.” dedi.  Ayrıca konuşmasına bölgenin sulamasında kullanılmak üzere birinci göletin yakında işlevini kazanacağını ikinci gölet için ise sözlerin alındığı müjdesini verdi.

“Tarım Ve Turizmi Birleştirmeliyiz!”

Muğla Valisi Orhan Tavlı konuşmasında Yatırım İzleme Koordinasyon başkanlığının tarımsal yatırımlara, alt ve üst yapıya verdikleri destekleri anlattı. Vali Tavlı konuşmasında “Tarım ve turizmi birleştirmeliyiz. Bunu yaparken doğa ve çevreyi koruyarak üretimin devamlılığını sağlarız. Doğa dostu projelerimiz bunu destekliyor. Bertaraf Projemizle zirai atıkları toplayarak doğaya zararını önlemek için imha ediyoruz. Bölge için önemli diğer bir projemiz olan, Seydikemer Tarıma Dayalı Süt Sığırcılığı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi onaylandı. Alt yapısına başlayacağımız bu proje hayvancılık alanında önemli bir katkı sunacaktır. Ayrıca DSİ ile görüşmeler sonucu bölgenin sulama sorununu çözeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından yarışmaya katılan üzüm ve elma üreticilerinden dereceye girenler açıklanarak,  hediyeleri verildi. En iyi üzüm dalında Emre Uçar birinci, Mehmet Yerebakan ikinci, Abdurrahman Darıcı üçüncü oldu. Elma dalında ise Halil Ünal birinci, Özcan Yerebakan ikinci, Hamit Öz üçüncü oldu. Derece alan üreticilerin yanı sıra yarışmaya katılan tüm üreticilere de çeşitli hediyeler ve teşekkür belgesi verildi. Geleneksel yöntemlerle pekmez yapımını anlatan kadın üretici Safiye Uçar protokolle birlikte pekmez kaynattı. Program üzüm bağlarında protokolün üreticilerle birlikte hasat yapması ile son buldu.


 

İLGİLİ HABERLER