Marmaris Gazetesi ÇEVRE Balon Balığı Ölüsünü Sahilde Bırakanlara Büyük Ceza!

Balon Balığı Ölüsünü Sahilde Bırakanlara Büyük Ceza!

İnsan sağlığı ve çevre için tehdit oluşturan balon balığı ölüsünü sahilde bırakan, yahut açık denizde avlayıp kıyıya getirenlere 3 bin 770 TL ceza uygulanacak.
Balon Balığı Ölüsünü Sahilde Bırakanlara Büyük Ceza!

Balon Balığı Ölüsünü Sahilde Bırakanlara Büyük Ceza!

İstilacı ve zehirli bir tür olduğu için Akdeniz ve Ege'de popülasyonu hızla artan balon balığının ülke sularımızda 8 çeşidi bulunmakta. Bu balıkların kuyruğunu getiren balıkçılara Tarım ve Orman Bakanlığı kuyruk başına ödeme yapıyor. Ancak İçerdiği öldürücü toksin siyanürden bile daha tehlikeli olan balon balığının kıyıya çıkarılması yasak. Bu sebeple kıyıdan oltayla yakalayarak sahilde bırakan, yahut açık denizde avlayıp kıyıya getiren amatör balıkçıya 3 bin 770 TL ceza uygulanacak. Balon balığı satanlara 37 bin 770 TL, işleyen tesislere ise 75 bin 553 TL ceza kesileceği bildirildi.

2020 yılından beri uygulanan Tarım ve Orman Bakanlığı balon balığı avcılığını destekleme projesi kapsamında 5 yılda 88 bin 747 balon balığı avlandı. Yakalanan balon balıkları sayesinde 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme katılması engellenmiş oldu. Balıkçılar açık denizde yakaladığı balon balıklarını öldürüp denize atarak tedbir almaya çalışıyor.  Amatör balıkçıların tekneyle açılarak yaptıkları avcılıkta yakaladıkları balon balığının karaya çıkarılması kesinlikle yasak. Sahillerde balık avlayanların bulunduğu bölgelerde çok sayıda ölü balon balığı bulunduğu tespit edildi. Dalgalarla sahile sürüklenen ve kıyıdan avcılık yapanların oltasına takılan balon balığının plajlarda bırakılması da aynı şekilde çevre kirliliğine ve tehlikeye neden olduğu gerekçesiyle yasak.

İçerdiği tetrodotoksin adlı maddenin, siyanürden bile çok daha öldürücü  olması nedeniyle insan sağlığı için büyük tehdit oluşturan balon balıkları, denizlerimizdeki ekosistemi de olumsuz etkiliyor. Yavrulama dönemindeki balıklarla beslenen ve  hızla üreyip çoğalan balon balıkları güçlü çene yapısıyla metali bile koparabiliyor. Parmakları koparabilecek kadar güçlü bir çene yapısına sahip olmasının yanı sıra derisinde de az miktarda tetrodotoksin bulunan balon balıklarına çıplak elle dokunulmaması, mutlaka koruyucu eldiven kullanılması tavsiye edilmekte. Özellikle nisan ve temmuz ayları arasında kalan dönemde bu balıkların yumurtlama dönemi olduğu için vücutlarındaki zehir en yüksek seviyeye ulaşıyor.  Gerek insan sağlığı gerekse ekosisteme olan zararlarının yanı sıra balıkçıların av gereçlerine de zarar vererek  ekonomik kayba da neden olmakta.

Marmaris İlçe Tarım Müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre, profesyonel balıkçıların karaya çıkarma belgesi alarak tuttukları balıkları İlçe Tarım Müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmekte. Ancak böyle bir uygulama amatör balıkçılar için geçerli olmadığından, amatör olta balıkçılarının kıyıda ya da teknede balon balığı yakalaması halinde balığın ölüsünü açık denize bırakması gerektiği belirtildi.

Çevreye ve insan sağlığına zararlarının önlenebilmesi için balon balığı ölüsünü sahile bırakan ya da teknesinde limana getirenlere ceza uygulanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından balon balığına ilişkin cezalar şöyle:

Balon balığını karaya çıkaran amatör balıkçıya 3 bin 770 lira, tekne sahibine 5 bin 662 lira, ticari balıkçıların izin almadan balon balığını karaya çıkarması halinde kişiye 12 bin 835 lira, tekne sahibine 18 bin 880 lira, balon balığı satana 37 bin 770, balon balığını işleyen tesislere 75 bin 553 lira ceza uygulanacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hayatını Kaybeden Edip Akbayram Ülkeyi Yasa Boğdu!

Hayatını Kaybeden Edip Akbayram Ülkeyi Yasa Boğdu!