Turizm Buluşması 'Karya Vizyon' Marmaris'te Gerçekleşti!

Uluslararası Karya Vizyon Turizm Buluşması, Marmaris'in markalaşma yolundaki başarısını vurguladı. Turizmde gelişim için yapılması gerekenler konuşuldu.

Uluslararası Karya Vizyon Turizm buluşması Marmaris'te Yapıldı!

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “Uluslararası Karya Vizyon Turizm Buluşması”, bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak ve turizm vizyonunu geliştirmek amacıyla ikinci gününde açılış konuşmaları yapıldı. 
Etkinliğe, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ekrem Yağcı, YDA Dalaman Havalimanı CEO’su Yiğit Laçin, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, GETOB Başkanı Cengiz Aygün, GETOB yönetim kurulu üyeleri ve bölgedeki turizm sektör temsilcileri katıldı.

“Marmaris markalaşma yolunda öne çıkan bir destinasyondur”

GETOB başkanı Cengiz Aygün, "Bir ülkenin pasaportu ne kadar güçlüyse, turizm markası da o kadar değerlidir. Ancak bir şehrin hikayesi, bazen pasaporttan daha güçlü bir yol açar. Bugün burada, Uluslararası Kardiya Wilson Turizm Buluşmaları kapsamında yalnızca bir destinasyonu değil, bir yaşam kültürünü, bir doğa harikasını ve büyük bir potansiyeli konuşmak için toplandık. Bu yer, Marmaris’tir. Amacımız yalnızca Marmaris’i daha fazla tanıtmak değil; bu eşsiz coğrafyayı bir dünya markasına dönüştürmek, stratejik planlamalarla ortak bir vizyon etrafında birleşmektir. Marmaris, Türkiye’nin en özel doğal alanlarından biri. Akdeniz ve Ege’nin kesiştiği noktada yer alan bu stratejik merkez; kıyı şeridi, su altı zenginlikleri, iklimi ve tarihiyle sadece bir şehir değil, bir yaşam biçimidir. Marmaris; 33 koyu, 129 kilometrelik sahil şeridi, Mavi yolculuk rotalarının kalbi, Turkuaz denizi ve ormanla iç içe plajları ile markalaşma yolunda öne çıkan bir destinasyondur. Yat turizmi, denizcilik kültürü ve sürdürülebilir mavi alanlarla Türkiye’nin en gelişmiş deniz yaşam merkezlerinden biri olan Marmaris; sakinliği, lüks yaşam olanakları ve yeni nesil turizm anlayışıyla ön plana çıkmaktadır." sözleri ile Marmaris’in Türkiye ve dünya turizmininde önde gelen yerlerinden biri olduğunu vurguladı.

"Bu toplantı Marmaris’in geleceği adına bir vizyon çizmek, bir projeksiyon ortaya koymak için büyük bir fırsattır"

Marmaris Belediye başkanı Acar Ünlü, “ Hepiniz, Marmaris’in geleceğine vizyon kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen bu anlamlı toplantıya hoş geldiniz. Evet, bu projeyi çok önemsiyoruz. Çünkü bu toplantı; Marmaris’in geleceği adına bir vizyon çizmek, bir projeksiyon ortaya koymak için büyük bir fırsattır. Bugün burada dile getirilecek fikirlerin, ortaya çıkacak sonuçların Marmaris’in gelişimine katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz. Bu vizyona katkı sunmak adına, birkaç önemli noktaya değinmek istiyorum. Turizm sektörü, bildiğiniz gibi sadece ülke içinde değil, tüm dünyayla rekabet edilen bir alandır. Bu sebeple Marmaris, Bodrum, Fethiye, Datça gibi turizm merkezleri; bir anlamda ülkemizin “misafir odalarıdır.” Bu şehirlerimizin her zaman temiz, düzenli, hazırlıklı ve rekabet gücü yüksek olması gerekir. Bunun yolu ise güçlü yerel yönetimlerden geçmektedir." dedi.

“Turizm sektörü, tüm zorluklara rağmen çabuk toparlanabilen cesur bir sektördür”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras "Bana göre turizmin en büyük sorunu destek eksikliğidir. Turizmin önünü açmak zorundayız. Hem devlet olarak hem hükümet olarak hem de yerel yöneticiler olarak. Çünkü turizm sektörü, tüm zorluklara rağmen çabuk toparlanabilen cesur bir sektördür. Afetler, bölgesel krizler gibi birçok engelle karşılaşsa da hızla iyileşebilir. Ancak bizim de ona destek vermemiz gerekiyor. Turizmi planlamak değil, sektörün önünü açacak yolları belirlemek ve destek mekanizmalarını oluşturmak bizlerin görevidir. Turizm sektörünün örgütleri güçlüdür; otelcilerimiz ve tur operatörlerimiz ciddi bir iş gücüne sahiptir. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanımızın sektörden gelmesi büyük bir avantaj. Sayın Bakanımız ve ekibi büyük tecrübeye sahiptir ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) önemli bir adım olarak kurulmuştur. Bu ajans sayesinde Türkiye'nin tanıtımı artık dünya genelinde en başarılı tanıtımlardan biri haline geldi. Ancak, bizler bireysel olarak turizm fuarlarına katılım sağlamak ve bağımsız girişimlerde bulunmak yerine, kaynaklarımızı ve çabalarımızı TGA ile birleştirerek daha etkili olabiliriz. Fuarlar konusunda değerlendirme yapmamız gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak Londra, Berlin, Moskova, İstanbul, Dubai, Şangay, Antalya gibi önemli fuarlara katılım sağladık. Ancak harcanan kaynakların karşılığını tam anlamıyla alabiliyor muyuz? İşte bu noktada TGA'nın desteği kritik öneme sahiptir" sözlerini ifade etti.

“Muğla’mızda turizmi yalnızca belirli sezonlara değil, 12 aya yaymamız gerekiyor”

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyk, “Muğla’nın 1485 kilometrelik kıyı şeridi göz önüne alındığında, potansiyelinin 10 milyon turist olmadığını belirtmek istiyorum. Antalya’nın iki katı potansiyelimiz var; en az 20 milyon, hatta 30 milyon turisti ağırlayabiliriz. Ancak bunun için turizmi yalnızca belirli sezonlara değil, 12 aya yaymamız gerekiyor. Bu hedef doğrultusunda yapılan çalışmaları detaylandırmayacağım, ancak birkaç spor etkinliği ile örnek vermek gerekirse; Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, yüzme yarışları gibi etkinlikler valiliğimizin, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bakanlıklarımızın katkılarıyla yürütülmektedir. Ayrıca, arkeolojik kentler ve kültürel değerlerimiz konusunda da ciddi projeler yürütüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın desteklediği ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın öncülüğünde sürdürülen 28 büyük çaplı arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmasına biz de valilik olarak destek veriyoruz. Tabii ki gastronomi, kültür ve sanat etkinlikleri de turizmi 12 aya yayma çabasının önemli bir parçası. Bu organizasyona emek veren herkesi tebrik ediyorum.” sözlerini ifade etti. 
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan “Bugün burada, turizm adına kıymetli fikirler, öneriler ve sorunlar gündeme getirildi. Bildiğiniz gibi, Türkiye turizm alanında bir başarı hikayesi yazarak sıfır noktasından dünyanın en iddialı destinasyonlarından biri haline geldi. Oya Başkanımızın da belirttiği gibi, artık dünya turizminde en üst sıralarda yer alıyor ve geleceğe yönelik büyük hedefleri var. Bu süreç, merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın öncülüğünde çıkarılan Turizm Teşvik Yasası ile başladı. Türkiye’de turizm hızla gelişmeye ve büyümeye başladı. 2000’li yıllarda ise ülkemiz siyasi istikrara kavuştu ve AK Parti hükümetleri döneminde turizm sektöründe büyük ilerlemeler kaydedildi. Bugün, yılda 61 milyar doları aşan turizm gelirimiz ve 62 milyon ziyaretçimizle dünya turizminde güçlü bir konuma sahibiz. Türkiye’nin turizm hedefleri giderek daha iddialı hale geliyor. 2030 yılına kadar 130 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz ve bu hedefe ulaşmamız için elimizde büyük avantajlar var. Ülkemiz, Artvin’den Muğla’ya, Hakkâri’den Edirne’ye kadar turizm açısından büyük bir zenginliğe ve potansiyele sahip. Sahip olduğumuz ürün çeşitliliği sayesinde turizmin her alanında önemli fırsatlar yaratabiliyoruz. Özellikle Muğla, turizm ürünlerinin en kaliteli örneklerine sahip olan bölgelerimizden biri. Doğru adımlar atıldığında, geliştireceğimiz stratejilerle ülkemizi turizmde çok daha ileri seviyelere taşımamız mümkün."  dedi.

 

 

İLGİLİ HABERLER